Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego

 

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w restauracjach oraz  punktach usługowych przy wsparciu organizacyjnym Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Ostródzie oraz Ochotniczego Hufca Pracy w Ostródzie. 

Kształcenie praktyczne odbywać się będzie w restauracjach oraz  punktach usługowych przy wsparciu organizacyjnym Cechu Rzemieślników i Przedsiębiorców w Ostródzie oraz Ochotniczego Hufca Pracy w Ostródzie. 

Wybierając ten zawód będziesz zobowiązany do podpisania umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego(pracownik młodociany)

– czas trwania nauki 3 lata

Uczeń zdaje egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie po zakończeniu  klasy trzeciej.

 

  • kwalifikacja - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 

Co będę umieć?

  • sporządzać różnego rodzaju potrawy, ciasta, napoje i desery
  • sporządzać potrawy dla różnych diet
  • przygotowywać potrawy, napoje i desery podczas przyjęć okolicznościowych
  • porcjować, dekorować i wydawać wyroby kulinarne
  • stosować narzędzia, maszyny i urządzenia przy produkcji wyrobów i półproduktów kulinarnych
  • stosować różne techniki i metody obróbki kulinarnej

 

Co mogę robić jak skończę taką szkolę?

  • mogę pracować w dużych i małych zakładach żywienia zbiorowego
  • mogę pracować w zespole albo sam
  • mogę założyć swoja firmę
  • mogę kontynuować naukę uzyskując nowe kwalifikacje w tym zawodzie